Succes
In principe lenen alle problemen zich voor mediation zolang betrokkenen
- • bereid zijn tot overleg,
- • de wens hebben zelf invloed uit te oefenen op de oplossing en
- • er ruimte en bereidheid tot onderhandelen is.
Wanneer betrokkenen daarnaast ook waarde hechten aan het behoud van de werkrelatie, is de kans op succes bij mediation tussen de 70 en 90%, met als bonus een grote tevredenheid bij de deelnemers over het resultaat. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat de arbeidsrelatie behouden blijft; soms kan een succesvolle mediation juist leiden tot beëindiging van de arbeidsrelatie.
Daar waar jurisprudentie gewenst is, kan mediation een goede rol spelen bij het uitwerken van de oplossing waarmee dan een uitspraak van de rechter gevraagd kan worden.
Alternatieven
Niet in alle gevallen is mediation de juiste keuze. Als bijvoorbeeld één van de betrokkenen een verborgen agenda heeft, vooral zijn eigen gelijk publiekelijk wil bewijzen, op een relatiebreuk aanstuurt of bij de oplossing van het conflict een precedent gewenst is, kan beter voor een andere aanpak gekozen worden.
Ook kan mediation als een te zwaar middel ervaren worden voor het conflict in kwestie en zijn alternatieven als verkenning van de situatie en de problematiek (conflict analyse), conflict management of coaching veel beter op zijn plaats.